torstai 9. kesäkuuta 2016

Rustiikkinen pöytä



Jos jotain rakastan niin oikeasti vanhoja huonekaluja. Joskus nimittäin oli aika jolloin tavarat tehtiin kestämään. Mielestäni vanhoissa käsintehdyissä huonekaluissa on jotain maagista, ne ovat kauniita kaikkine kolhuineen.


Löysin roskalavalta tällaisen ihanuuden - aivan valloittava vanha pöytä. Päätin heti, että tätä en tuunaa vaan poistan ainoastaan maalit ja vahaan pinnan.


Tuumasta toimeen. Kuumailmapuhaltimella maali irtosi nätisti ja nopeasti.


Pöytälevyn kanssa kuitenkin ilmeni ongelmia. Näin vanhojen huonekalujen kanssa usein ilmenee jotain yllättävää, niin nytkin. Pöytälevy ei ollut pelkästään maalattu vaan maalin alta paljastui jotain outoa pahvimaista ainetta. Maalipinta oli todella paksu ja kiinnittyi jäähtyessään uudestaan pöydän pintaan. Lopulta keksin kuumentaa sitä ihan vähän kerrallaan, että sain tahmean aineen pois.


Maalinpoisto on todella sotkuista hommaa, joten se kannattaa tehdä sellaisessa paikassa joka on helppo siivota.


Kun kaikki helposti lähtevät maalit oli rapsutettu piti pöytä vielä hioa. Jätin pintaan tarkoituksella sekä maalia, että naarmuja ja lommoja. Mielestäni ne kuuluvat asiaan.


Hionnan jälkeen kaivoin kaapista antiikkivahan ja levitin sitä kauttaaltaan koko pöytään.


Levitettyäni vahan jätin sen kunnolla imeytymään. Tällä kertaa en ajatellut lakata pöytää joten vahan piti imeytyä kunnolla. Kuivumisaika on silloin 2-4 tuntia. 


Kahden tunnin jälkeen kiillotin vahan räsyllä. Tämä vaihe kannattaa tehdä kunnolla jos jättää lakan pois, sillä muuten vaha sotkee kun pöydän ottaa käyttöön.


Lopputulos oli juuri sitä mitä hain - rustiikkinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti