torstai 14. tammikuuta 2016

Vanha keinutuoli


Sain käsiini vanhan keinutuolin, joka oli maalattu useammalla kerroksella ja istuinkin oli saanut monta päällistä eri vuosikymmeninä. Aloitin projektin irrottamalla istuimen ja repimällä irti kaikki päälliskerrokset. Niiden alta paljastui alkuperäinen olkitäyte. Täytteessä ei ollut mitään vikaa, se ei haissut eikä ollut päässyt kostumaan. Päätin jatkaa sen käyttöä ja vein oljet ulos tuulettumaan. Maalit poistin tuolista kuumailmapuhaltimella. Jätin tapani mukaan hieman alkuperäistä maalia koskemattomaksi.


Maalin poiston jälkeen hioin tuolin kunnolla. Selkänojaan siirsin mummini vanhan lapsuudenkuvan 1920-luvulta.


Kuvan siirtämiseen puulle tarvitset tulosteen alkuperäisestä kuvasta. Muistathan, että kuva siirtyy kohteeseen peilikuvana, joten jos siirrät vaikkapa tekstiä, tulee sen olla paperitulosteessa peilikuvana. Kohta johon siirtokuvan haluat, tulee hioa kunnolla, sillä esim. maalin päälle kuva ei tartu. 

Tulosteen lisäksi tarvitset Gel Mediumia, jota löydät vaikkapa askartelukaupasta tai jostain missä myydään akryylimaaleja.

Levitä ohut kerros geeliä puulle ja laita printti sen päälle niin että mustepuoli on puuhun päin ja paperin valkoinen puoli itseäsi päin. Poista varovasti ilmakuplat ja jätä printti yöksi imeytymään.

Seuraavana päivänä voit varovasti alkaa hinkata paperia pois märällä keittiösienellä. Pikkuhiljaa paperi irtoaa ja kuva paljastuu. Tämä vaihe vaatii kärsivällisyyttä ja voit helposti pilata kaiken liian kovakouraisella käsittelyllä.

Kun kaikki valkoinen paperi on poissa, jätä kuva kuivumaan. Kun se on kuiva ja mikäli et muuta käsittelyä aio puulle tehdä, on vuorossa lakkaus, muuten kuva ei kestä.

Minä kuitenkin vahasin tuolin ennen lakkausta, siitä ruskeat sävyt.


Istuinpäällisen tein Ikean Ektorp-sohvan istuintyynyn päällisestä, joka oli likaantunut toiselta puolelta käyttökelvottomaksi. Toinen puoli oli kuitenkin puhdas ja juuri sopivan kokoinen tähän keinutuoliin. Laitoin ensin oljet istuimen vanerin päälle, sitten oikeaan malliin leikatun päällisen. Käänsin koko kasan ympäri ja kiinnitin kankaan niittipyssyllä paikoilleen. Sen jälkeen tuoli olikin valmis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti