lauantai 7. toukokuuta 2016

Kierrätyskeskuksen kulissien takana


Olin saanut kutsun Espoon Nihtisillan Kierrätyskeskukseen ja viime tiistaina ja keskiviikkona pääsin vihdoin kurkistamaan kulissien taakse muutaman muun bloggarin kanssa. 

Tiistain osuus käsitteli tekstiilien kierrätystä. Olin aivan järkyttynyt niistä määristä joita vuosittain pelkästään Suomessa poistuu käytöstä. Koko maailman lukuja en edes uskalla ajatella. Mitä tuhlausta! Täytyy myöntää, että minäkin lankean alennusmyyntien kulutushysteriaan, mutta kaiken kuulemani jälkeen alan olla sitä mieltä, että ehkä kaikkea ei kuitenkaan tarvitse ostaa vain siksi, että se on halpaa.


Lumppuja, mitäs niistä? Kuulin, että niistä tehdään vaikkapa tiivisteitä autoihin. Se, mikä yllätti, oli tämä aivan käsittämättömän upea matto, joka oli tehty farkkulumpuista, siis niistä joita ei enää voi käyttää vaatteena tai kankaana. Tällaisen minäkin haluan.


Teimme myös kierroksen Plan B -osastolla, Näprä-osastolla, varastossa ja lajittelussa. Se tavaran määrä, huh!


Tiistain viimeinen ihmetyksen aihe oli päästä itse lajittelemaan vaatteita ja tekstiilejä; myynti, ilmaisjakelu jne. On siinä hommaa - säkkejä, pusseja ja laatikoita oli valtavasti. Hyvä kuitenkin näin - olisi järkyttävää jos kaikki tämä tavara päätyisi kaatopaikalle kierron sijaan.


Keskiviikkona oli vuorossa yksityiskierros Plan B -asioiden parissa. En meinannut pysyä nahoissani. Verhoomossa rakastuin oitis punaiseen tilkkutäkkituoliin, se selvästi halusi päästä meille asumaan. 


Verstaassa juttelin pitkään työntekijöiden kanssa ja näin aivan valtavan hienoja juttuja. Mitä kaikkea täällä voisi tehdäkään? Tänne haluaisin kyllä töihin ihan ehdottomasti, mahdollisuudet toteuttaa itseään ja ideoitaan tuntuivat rajattomilta.


Jopa huonekalujen maalaukseen oma huone, wau! Vähän toista kuin keittiön pöydän päällä...


Ja se varastohylly, sormet alkoivat välittömästi syyhyämään. Siellä oli vaikka mitä aarteita; vanhoja puusuksia, tuoleja, jalkoja - ihan mitä tahansa kuvitella saattaa...täällä voisin todella rakennella mitä tahansa.

Oli älyttömän hieno juttu päästä tutustumaan Kierrätyskeskuksen toimintaan. Sain valtavasti uusia ideoita ja koin monta Ahaa-elämystä. Ymmärsin myös ensimmäistä kertaa ihan konkreettisesti mitä tämä kulutushysteria käytännössä tarkoittaa ja päätin jatkossa miettiä omaa kulutustanikin vähän tarkemmin ja jatkaa valitsemallani tiellä antamalla romulle uuden elämän - olkoon se sitten oma ekotekoni tänä aikana kun mitään ei korjata, kaikki heitetään sen enempää miettimättä pois ja ostetaan aina vaan uutta tilalle. UGH!

3 kommenttia:

  1. Oli kiva tavata tiistaina Kierrätyskeskuksessa. Hienoja tuunauksia koko blogi täynnä! Pakko palata tänne pian uudelleen kahlaamaan läpi kaikki postaukset.

    VastaaPoista
  2. Oli kiva tavata tiistaina Kierrätyskeskuksessa. Hienoja tuunauksia koko blogi täynnä! Pakko palata tänne pian uudelleen kahlaamaan läpi kaikki postaukset.

    VastaaPoista
  3. Kiitos :). Säkin teet ihan älyttömän makeita juttuja :) Oli tosi kiva tavata, mutta vähän sääli, että varattu aika oli niin lyhyt ettei sellaiseen vapaaseen keskusteluun ollut aikaa. Olisi ollut kiva jutella enemmänkin. Toivottavasti taas joskus törmätään :)

    VastaaPoista