tiistai 5. huhtikuuta 2016

Ikean puutasoista itämainen kaappi


Olin saanut kaksi puista Ikean puutasoa, jotka olin luvannut laittaa kuntoon.


Ensin mietin, että käyttäisin ne sellaisenaan ja vaan vähän meikkaisin, mutta aikani niitä pyöriteltyäni keksinkin, että ne voisi laittaa päällekäin.


Ensin porasin molempaan tasoon reiät puutapeille.


Sitten liimaa väliin ja tasot päällekäin. Kaapista löytyi vielä vanhan puulipaston laatikoiden etulevyt, jotka sattumalta olivat oikean mittaiset oviksi.


Ennen pintakäsittelyä kävin läpi Kierrätyskeskuksesta löytämäni aarteet ja kokeilin mitkä niistä sopisivat hyllyn koristeiksi.


Tasojen liitoskohtaan päätin käyttää puupaloja, jotka liimasin Erikeeperillä paikoilleen.


Liimasin myös muutaman lasinalusen, mutta hetken mietittyäni poistin neliön malliset. Ne tuntuivat olevan liikaa.


Kun koristeet olivat paikoillaan ja liima kuivunut, oli aika miettiä pinnan käsittelyä. Päätin kokeilla ensimmäistä kertaa Liberonin kookosmaalia. Ihana tuoksu. Maali oli lisäksi helppo levittää ja se muodosti samettisen pinnan. Tällä saa helposti rustiikkisen näköistä valkoista.


Maalasin kookosmaalilla koko hyllyn ja ovet. En edes yrittänyt tasaista pintaa, sillä ajatuksena oli myöhemmin käyttää vahaa ja saada koko hyllystä vanhan näköinen.


Oviin levitin kookosmaalin päälle vielä punaisen halkeilumaalin. Halkeamia ei tosin tullut, koska niihin tarvittava geeli puuttui. Joskus kannattaisi lukea ne ohjeet valmiiksi jo kaupassa niin olisi ne tarvittavat kamat kotona kun aloittaa tekemään.


Ovien koristeeksi valitsin Kierrätyskeskuksesta löytämäni puiset kynttiläpidikkeet. Ne olivat aika käyrät, joten kiinnitys oli haasteellista. Sain ne paikoilleen paksulla liimakerroksella ja usealla ruuvilla.


Seuraavaksi saranat ja päänsärky. En millään tajunnut miten saranat pitäisi laittaa ja jouduin aloittamaan alusta monta kertaa.


Kun ovet olivat vihdoin paikoillaan, huomasin kauhukseni, että niiden väliin jäi iso rako. Taas piti improvisoida. Onneksi löysin kaapista ohutta koristelistaa josta sahasin palan peittämään raon.


Nyt kaappi piti enää koristella. Käyrät kynttilänpidikkeen puuosat aiheuttivat edelleen harmaita hiuksia sillä niiden alla oli paikoin isojakin rakoja.


Keksin käyttää niiden tukkimiseen askartelua varten säilyttämiäni helmiä.


Liimasin helmet puukoristeen reunoihin ja jätin kuivumaan.


Seuraavaksi oli aika koristemaalata koko komeus. Käytin tähän valkoista, punaista, vihreää ja kullanväristä akryylia joita maalasin aika rennosti ja suttuisesti päällekäin.


Nyt alkoi jo näyttää joltain. Ihan viimeiseksi lisäsin kultamaalin jota hieroin käsin myös sinne tänbe kaapin pintaan.


Liian vaalea minun makuuni. Nyt oli aika kaivaa taas kaapista vaha.


Vanhensin pinnan käyttämällä Liberonin antiikkivahaa jonka kiillotin tunnin imeytymisen jälkeen.


Nyt kaappi alkoi näyttää jo siltä millaiseksi olin sen ajatellutkin.


Ohuen venelakkakerroksen jälkeen se oli valmis käyttöön. 


Päätin kuitenkin vielä lisätä takalevyn jonka keksin napata Ikean rikkinäisestä kehyksestä. Maalasin sen punaiseksi ja naulasin kiinni. Ei hullumpi lopputulos ollakseen Ikeasta :D



2 kommenttia: