torstai 11. helmikuuta 2016

Itämaistyyliset taulut laudoista ja pöytätabletistaTämä idea tuli ihan vahingossa ja täysin puun takaa toisen projektin yhteydessä, mutta on varsin käyttökelpoinen ja nopea toteuttaa. Samantyyppisiä juttuja löytyy mm. Indiskasta. Erona tietty se, että ostettuna tämä maksaisi ihan hurjasti, mutta itsetehtynä ei välttämättä mitään. Jos puhutaan onnistumisista, niin tämä on sellainen.


Ihan ensin mulla oli puisia pöytätabletteja ja kasa lautaa, rikkinäisen lipaston laatikoiden takalevyjä itseasiassa.


Leikkasin saksilla tabletin liuskoista "koristekehykset" ja liimasin ne kiinni lautoihin. Liimaklimpit eivät haittaa, koska ne lähtevät helposti vaikka hammastikulla rapsimalla kun ovat puolikuivia. Silläkään ei ole väliä ovatko kehyksen kulmaliitokset millilleen kohdallaan, koska raot menevät myöhemmässä vaiheessa peittoon. Laudat kannattaa kylläkin kuivattaa puolikuiviksi painon alla, koska tablettiliuskat eivät välttämättä ole ihan suoria ja saattavat kuivuessaan ruveta irvistelemään. Kun liima on puolikuivaa, porataan lautojen jokaiseen kulmaan reiät tulevaa seinään kiinnitystä varten. Jokaiseen kulmaan siksi, että näitä voi silloin sijoittaa miten tahansa haluaakin.


Seuraavaksi maalataan pohja. Akryyli- ja askarteluvärit käyvät tähän mainiosti ja niitä saa parilla eurolla. Ne myös kuivuvat minuuteissa, joten seuraavaan vaiheeseen siirtyminen on nopeaa.


Seuraavaksi aloitetaan koristelu. Ensin kehykset ja sitten niiden sisus akryyleilla. Näyttää vaikealta, mutta itseasiassa koristelu voi olla mitä tahansa, vaikka palloja, eikä lopputulokseen päästäkseen tarvitse osata piirtää. Tässä luodaan lähinnä illuusio kauniista koristelusta laittamalla maalikerroksia päällekkäin ja sama tosiaan toimii ihan palloilla, ruuduilla, viivoilla, millä tahansa.


Seuraavaksi tehdään se illuusio. Kun koristekuviointi on valmis otetaan kullanväristä akryylia ja tehdään alkuperäisen kuvioinnin päälle uusi rennommilla vedoilla. Ideana ei ole peittää kullalla alkuperäisiä viivoja vaan sutia kultaa vähän sinnepäin, epätarkkoja siveltimen vetoja sinne tänne. Sen jälkeen kultaa vielä levitetään ihan miten sattuu isommalla pensselillä myös itse kehykseen, sen ulkopuolelle ja laudan kaikille reunoille. Kun kultamaali on kuiva, levitetään maalatun laudan päälle paksu kerros Liberonin tumman tammen väristä antiikkivahaa. Muista käyttää hanskoja. Kehysten reunojen kanssa kannattaa olla tarkkana; kaikki raot on peitettävä vahalla niin ettei alkuperäistä pintaa näy missään.

Vahan annetaan imeytyä vastoin ohjetta vain 30-45 minuuttia jonka jälkeen sitä aletaan varovasti kiillottamaan pehmeällä räsyllä. Älä käytä tähän normaalisti vahan kiillotukseen tarkoitettua teräsvillaa ettei värit irtoile pinnasta liikaa. Älä myöskään kiillota pintaa tasaiseksi, sillä saadaksesi Indiska-efektin, tulee lopputuloksen olla epätasainen näyttääkseen vanhalta. Eli jätä myös tummempia kohtia. Lopuksi vielä pintaan ohut kerros lakkaa ja voitkin ruveta sisustamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti